Herba aromàtica
Les herbes aromàtiques són plantes molt utilitzades en la cuina mediterrània per les seves qualitats aromàtiques i condimentàries. Són conreades en horts de diferent extensió. L'expressió fines herbes s'utilitza generalment per designar una barreja de quatre herbes: cibulet , cerfull , estragó i julivert .

Al llarg de la història les herbes van ser ignorades, excepte la menta , el julivert i el all . Algunes només eren localment conegudes.

Pertanyen, en termes generals, a tres famílies botàniques:

les al·liàcies : all, ceba, ceballot, escalunyes, etc
les apiáceas : angèlica, carvi, cerfull, fonoll, julivert, etc
les lamiáceas : marduix, melissa, menta, orenga, sajolida, sàlvia, farigola, etc
Les herbes aromàtiques seques tenen una aroma molt fort i han de ser utilitzades amb mesura.

Les flors aromàtiques s'utilitzen per fer medicaments i colònies i en l'agricultura ecológica es fan servir per substituir els pesticides i repelents en els cultius

lavanda

lavanda

dimarts, 11 de novembre del 2014

Plantes aromàtiques per cuinar

Anem a veure com plantar diferents plantes culinàries o aromàtiques en diferents testos i jardineres i així poder conrear a casa, en balcons, terrasses o finestres.
A més d'un interès gastronòmic clar, les plantes aromàtiques i culinàries també tenen un aspecte estètic. Poden ser unes plantes molt decoratives per als balcons, finestres o terrasses.
En aquesta ocasió, anem a plantar diferents plantes culinàries i aromàtiques en uns testos de fang , amb un aspecte gruixut i consistent que combinen molt bé. Les plantes escollides per a aquesta plantació seran les següents:
Cibulet
El cibulet és molt apropiat per a testos petits. Se sol collir a la primavera i a la tardor i per a això cal agafar les fulles arran de substrat.
Julivert
El julivert és una de les plantes culinàries més conegudes. És una planta bianual, de manera que passat dos anys, després de florir, la planta desapareixerà. Així tot, és molt fàcil reproduir aquesta planta mitjançant llavors.
Coriandre
El coriandre és una planta culinària que s'assembla molt al julivert. A més, del seu aspecte físic, també s'assembla al julivert a la facilitat de poder conrear a casa
Menta
La menta és una varietat de menta. Es recomana no plantar-la a prop o al costat d'altres plantes en la mateixa test, ja que pot arribar a asfixiar a la resta. Necessita un bon reg i estar exposada al sol.
A més d'aquestes plantes culinàries, també anem a plantar altres plantes culinàries, però en aquest cas són plantes més arbustives . Entre elles, hi trobem les següents:
Romero o romaní
Cultivar romaní a casa té un avantatge: es pot collir durant tot l'any i a més és una planta culinària molt resistent. De manera que es converteix en una planta aromàtica imprescindible en qualsevol llar.
Sàlvia
La sàlvia comuna té un sabor delicat i les seves fulles tenen un to gris verdós. Per això, si la posem en un test de fang, aconseguim un element decoratiu molt atractiu gràcies al fullatge decoratiu que té.
Farigola
Per cultivar la farigola el més important és que la planta estigui exposada a molt de sol. D'altra banda, és una planta molt resistent que a més suporta bastant bé la sequera.

És important que a l'hora de fer la plantació , es col·loquin unes petites pedres en el forat del drenatge abans d'incorporar el substrat. D'aquesta manera, evitarem que s'escapi el substrat en realitzar els regs pertinents. Finalment, no ens podem oblidar de l'abonat. Com estem realitzant una plantació de plantes culinàries i aromàtiques, el millor és utilitzar guano ja que és un adob natural i ecològic.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada